1ον) Το βασικοτερο κριτιριο για την αγορα καποιου κρανους ειναι να πληρη της προδιαγραφες ασφαλειας.Παντα να ρωτατε αν το κρανος εχει προδιαγραφες ασφαλειας (ECE 22.05) και ειδικα στα φθηνα κρανη τα οποια πιθανον δεν καλυπτουν ολες τις προδιαγραφες αλλα απλα ειναι εγκεκριμενα απο την χωρα παραγωγης τους (Ε1 Γερμανια Ε2 Γαλλια Ε3 Ιταλια κοκ)
Προσεξτε/ρωτηστε το κελυφος απο τι υλικο ειναι φτιαγμενο.Tο κελυφος του κρανους συνηθως ειναι φτιαγμενο απο μιξη πολυκαρμπονατου,απο fiberglass,ή απο μιξη διαφορων αλλων υλικων οπως carbon(ανθρακονηματα)και kevlar.
Τα κρανη απο fiberglass συνηθως εχουν πολυ μεγαλη αντοχη σε δυνατη προσκρουση και το υλικο παραμενει αναλειωτο για πολλα χρονια,οπως επισης και τα carbon
Το πολυκαρμπονατο ειναι συνηθως γεροφτιαγμενο αλλα οχι για πολλα χρονια και το βαρος του ειναι καπου στην μεση και προς τα πανω των συνηθισμενων γραμμαριων που εχουν τα κρανη.
Τα fiber,carbon ειναι σαφεστατα ποιο ελαφρια και ισως απο τα ποιο ελαφρια κρανη.
2oν) Το δευτερο βασικοτατο κριτιριο ειναι η σωστη εφαρμογη στο κεφαλι μας.
Kατα την επιλογη ενος κρανους πρεπει να ξερετε οτι περα απο τον συντελεστη ασφαλειας που πρεπει να παρεχει το κρανος,ενας εξισου σημαντικος παραγοντας ειναι η ανεση που προσφερει αυτο
Δεν πρεπει να μας πιεζει(απλα να εφαρμοζει χωρις κενα) στην περιφερεια του κεφαλιου μας,αυτην που περναει απο το υψος του μετωπου.
Οταν λοιπον δοκιμαζετε ενα κρανος σε καποιο καταστημα,φροντιστε να το αφησετε στο κεφαλι σας για τουλαχιστον 5 λεπτα,πριν το βγαλετε και εστιαστε την προσοχη σας στο αν σας ενοχλει εστω και λιγο σε καποιο σημειο του κεφαλιου σας
Αφου περασει αυτος ο χρονος,βγαλτε το κρανος και κοιταχτειτε σε ενα καθρεφτη για τυχον κοκκινα σημαδια στο προσωπο σας.Αν υπαρχουν καλο ειναι να το προσεξετε.
Η πιεση στα μαγουλα ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει και ειναι το μονο σημειο που μετα απο μικρη χρηση θα ¨φορμαρει¨ σωστα.
Επισης το εσωτερικο πρεπει να ειναι απο υφασμα καλης ποιοτητας και υποαλλεργικο.
(Θυμηθειτε...δεν ταιριαζουν ολες οι μαρκες κρανων στο κεφαλι μας,γι αυτο μην αγορασετε την καλυτερη μαρκα αν δεν ¨καθεται¨ σωστα στο κεφαλι σας.)
ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
1) Μετρηστε την περιφερεια του κεφαλιου σας με μια μεζουρα.
2) Αντιστοιχηστε το αποτελεσμα της μετρησης με το συγκεκριμενο μεγεθος κρανους και φορεστε το (small-medium-large)
3) Το κρανος πρεπει να ειναι σφιχτο στο κεφαλι σας αλλα ταυτοχρονως και ανετο
4) Προσπαθηστε να βαλετε ενα δαχτυλο αναμεσα στο μετωπο σας και στο κρανος.To σωστο ειναι να μην μπορειτε να το κανετε.
5) Δοκιμαστε να περιστρεψετε το κεφαλι μεσα στο κρανος,κρατωντας το καλα με τα χερια σας ή κουνηστε το κεφαλι σας δεξια αριστερα.Το κρανος δεν πρεπει να κουνιεται ανεξελεγκτα
6) Δοκιμαστε να βγαλετε το κρανος απο το κεφαλι σας εχωντας το δεμενο,τραβωντας το απο το πισω μερος
7) Δοκιμαστε να φορεσετε γυαλια(αν δεν χρησιμοποιειτε ορασεως,σιγουρα θα χρησιμοποιησετε ηλιου).Πρεπει να υπαρχει ο αντιστοιχος χωρος ωστε τα μπρατσα των γυαλιων να μην σας ενοχλουν.
Απο δω και κατω ξεκινουν καποιες λεπτομερειες οι οποιες συχνα μας διαφευγουν οταν φτανουμε στο σημειο να πουμε αυτο το αγοραζω...μ αρεσει.
3ον) Προσεξτε καλα την εφαρμογη της ζελατινας κατα το κλεισιμο.Η αεροστεγης εφαρμογη της δεν θα επιτρεπει θορυβους απο τον στροβιλισμο του αερα και την εισοδο νερου κατα την οδηγηση σε βροχη. Καλο θα ειναι η φλαντζα ή τσιμουχα (οπως θελετε πεστε το) στην οποια παταει η ζελατινα κατα το κλεισιμο να μην ειναι απο πλαστικο αλλα λαστιχενια καθ ολη την περιφερεια της.
H ζελατινα επισης πρεπει να ειναι αντιχαρακτικη(οσο γινεται αυτο)και ειδικα αντιθαμβωτικη.
Η ευκολη αφαιρεση της χωρις εργαλεια ειναι προσον.
4ον) Το συστημα εξαερισμου(κοινως αεραγωγοι) που πρεπει να ειναι σωστοι(τωρα πως μπορεις να ξερεις αν σε καποιο κρανος που δεν γνωριζεις,αν λειτουργουν ικανοποιητικα,θα σας γελασω.)Αυτο που θα πρεπει ομως να κοιταξετε,ειναι οταν τους κλεινετε,να κλεινουν καλα γιατι σε διαφορετικη περιπτωση και ειδικα σε μια δυνατη βροχη θα το μετανειωσετε οικτρα που δεν το προσεξατε. Αποφυγετε τα κρανη με μεγαλους μετωπικους αεραγωγους (Μονο φασαρια προσθετουν)(και νερα αν δεν εφαρμοζουν σωστα)
Οι αεραγωγοι της ζελατινας (αυτοι μπροστα απο την μυτη μας)παιζουν ισως τον σημαντικοτερο ρολο,κι αυτο γιατι ειναι αυτοι που δεν θα αφηνουν την ζελατινα να θολωσει τις βροχερες μερες,αλλα ειναι και αυτοι που δημιουργουν τον μεγαλυτερο θορυβο.
Φροντιστε λοιπον να ειναι απλοι χωρις πολλα φρου φρου κι αρωματα (και να κλεινουν καλα οπως ειπαμε)
Ο αεραγωγος κορυφης ειναι αυτος που θα μας κραταει το κεφαλι μας δροσερο τους ζεστους μηνες (και μονο εκτος πολης) οπως επισης δεν θορυβει ιδιαιτερα αλλα κι αυτος οταν πρεπει να κλεισει...να κλεινει καλα.
5ον) Αν ειναι δυνατον,αγοραστε ενα κρανος με αφαιρουμενο εσωτερικο.(Θα το εκτιμησετε οταν θα χρειαστει να πλυνετε το κρανος σας κι οταν θα χρειαστειτε ανταλακτικα μαξιλαρακια)
6ον) Προσεξτε πολυ το τελειωμα του εσωτερικου στο κατω μερος του κρανους το οποιο πρεπει να ειναι επενδυμενο με πλαστικο κι οχι να ειναι συνεχεια του υφασματος του εσωτερικου,γιατι τις βροχερες μερες,το νερο που θα ¨γλυφει¨ και θα κυλαει προς τα κατω, θα μουσκεψει πανευκολα αυτο το σημειο και μετα αντε στεγνωσετο
7ον) Καλο θα ειναι το κρανος να εχει στανταρ η προαιρετικα επιρηνιο και υποσιαγωνο. Θα τα εκτιμησετε δεοντος με τα κρυα. Επισης το υποσιαγωνο βοηθα και στην μειωση του θορυβου.
8ον) Το κλεισιμο στο λουρακι ειναι σημαντικοΤα αγωνιστικου τυπου (Double D rings)ειναι ποιο μπελαληδικα κατα το δεσιμο/λυσιμο απο τα τυπου καστανιας,αλλα ποιο ασφαλη!Eπισης προσεξτε το εσωτερικο των λουριων να ειναι απο μαλακο υλικο κι οχι απο πλαστικο το οποιο θα προκαλεσει ερεθισμους στο σημειο επαφης του με το ευαισθητο δερμα του λαιμου μας. Η επιλογη δικη σας
9ον) Προσεξτε καλα την ποιοτητα βαφης γιατι μετα θα βριζετε που εχετε ενα καινουριο μαδημενο κρανος..........