ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΠΟΤΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ

 

Πως πρέπει να εφαρμόζουν οι μπότες οδήγησης μηχανής;
Βασική προϋπόθεση είναι να είναι άνετες, όπως όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός μοτοσικλέτας. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πιθανότατα οι μπότες σας να είναι κατασκευασμένες από κάποιο είδος ζωικού δέρματος, συνήθως αγελάδας. Το δέρμα των αγελάδων απλώνει όταν τραβηχτεί, οπότε για αρχή θα πρέπει να βρείτε μια μπότα με μια άνετη εφαρμογή, ώστε μετά από μερικές φορεσιές, αυτή θα εφαρμόζει με ακρίβεια.
Ποτέ μην αγοράζετε μπότες μόνο από την αίσθηση εφαρμογής που σας δίνουν στο κατάστημα, αλλά σκεφτείτε πώς θα τις νιώθετε σε 2-3 εβδομάδες / 100-200 χιλιόμετρα από τη στιγμή που θα τις αγοράσετε.
Λάβετε υπόψη ότι οι μπότες σας πρέπει να εφαρμόζουν γύρω από τους αστραγάλους σας τόσο ώστε το πόδι σας να μην ολισθαίνει εμπρός και πίσω. Εάν έχετε στενούς αστραγάλους και δοκιμάζετε μια μπότα που αφήνει ελεύθερο χώρο στον αστράγαλο, να ξέρετε ότι αυτή δε θα σας προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Διαφορετικές μπότες έχουν διαφορετικά προφίλ προσαρμογής (π.χ. Dainese/στενές, Alpinestars/φαρδιές μπροστά, στενές στον αστράγαλο κλπ.) και είναι σημαντικό να βρείτε το σωστό τύπο για το σώμα σας (όπως και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό σας). Επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με είδη μοτοσικλέτας και θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπότες μηχανής αλλά και άλλα αξεσουάρ μηχανής.
Πάνω στη μηχανή
Η θέση του ποδιού σας πρόκειται να αλλάζει από την εφαρμογή αυτών στα πατάκια, από το φρενάρισμα και από την αλλαγή ταχυτήτων. Δείτε πώς αισθάνεστε το πόδι σας ενώ κάνετε όλα αυτά τα πράγματα.
Αν νιώθετε ότι το πόδι σας κινείται πλάγια ή μπρος και πίσω στο εσωτερικό της μπότας, δοκιμάστε ένα μικρότερο μέγεθος.
Είναι φυσιολογικό η φτέρνα σας να κινείται λίγο, επειδή χρειάζεστε μια μικρή ελευθερία όταν μετακινείτε το πόδι σας από το οδόστρωμα στα πατάκια.
Εκτός μηχανής
• Κάντε ένα βήμα και, στη συνέχεια, δείτε αν η μπότα τσαλακώνει πάρα πολύ πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών σας, παρόμοια με όταν δοκιμάζετε ένα ζευγάρι παπούτσια που είναι ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό σας νούμερο.
• Αν αυτό φαίνεται εντάξει, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να μετακινήσετε το πόδι από τη μια πλευρά στην άλλη. Οι μπότες δεν πρέπει να πιέζουν το πόδι σας, απλά να ξέρετε ότι δε θα ανοίξουν ποτέ σε μήκος αλλά μόνο σε ΠΛΑΤΟΣ.
• Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε όταν περπατάτε κανονικά, τα πόδια σας να μην κινούνται μπρος πίσω όπως μπορεί να συμβαίνει σε ένα κανονικό παπούτσι.

 

 

Μενού
Λ. Βουλιαγμένης 583, Αργυρούπολη
210 9969793